Home / Start
Back / Terug
Content

NL - Hedendaagse spellen

Presentation:
version 2000

Presentatie:
versie 2000.

 

Vlag Nederland

  Aantal versies: 15

  Uitgave: 7 april, 2009


Standaard ed. uit 1985 met foto op onderkant.Versie: Standaard, ref. 560014 (1)
Uitgever: Parker Bros./Clipper Benelux - 1985
Afmetingen van de doos: 26 x 51 cm
Het spel:
De uitvoering van dit spel lijkt wel héél erg op die van de uitgave van 1982. Het deksel evenwel is iets minder kleurrijk maar toont de rode balk, mét Suikeroompje, nu boven de afbeelding van de 4de zijde van het bord. De Dorpsstraat is nu niet afgebeeld.
Op de onderkant van de doos staat nu één grote zwart/wit foto met het geld e.d. er omheen. 

Het bord heeft ook nu een blauwgroen middenveld en de rugzijde is weer rood. Het meest opvallende van deze variant is echter het feit dat Ons Dorp hier Het Dorp geworden is, waarvan de eerste straat  Dorpsstraat heet. (Ook in 1992 en 1995 komt deze verandering voor.) 

De vakkeninlage in de binnendoos is van slap, rood plastic en de indeling  bestaat uit 7 vakjes voor de bankbiljetten en 6 bakjes voor de attributen.
Het geld is even groot als dat van het spel uit 1982, maar in de cirkel op de bankbiljetten staat nu "Monopoli® - Monopoly® - Monopol®" en "Copyright 1935 by Parker Brothers USA".
De rugzijde van de Kans- en Algemeen Fonds kaartjes hebben resp. een blauw en roze patroon van loc-suikeroompje-loc. 
De 6 metalen lopers zijn de bekende hond, schoen, kanon, vingerhoed, paard en kruiwagen. De groene plastic huisjes hebben een schoorsteen, de rode hotels niet.

Deze spellen werden in Frankrijk gemaakt.

Standaard ed. ref. 560014.

Versie: Standaard, ref. 560014 (2)
Uitgever: Parker Bros./Clipper Benelux - 1985
Afmetingen van de doos: 26 x 51 cm
Het spel:
Dit spel is precies gelijk aan de vorige, echter met het verschil dat 
dit spel vervaardigd is in Waterford - Ireland.

 

 

 

 

 

1985 Jubileum uitgave.Versie: Blik "1935" -  50 jaar, ref. 10650
Uitgever: Parker Bros./Clipper Benelux - 1985
Afmetingen van het blik: 8,4 x 27 x 27 cm
Het spel:
Dit spel is "verpakt" in een zeer fraai blik, waarop in relief o.a. staat "Commemorative edition 1935". De rand van het blik is geïllustreerd met huisjes, waarvóór Suikeroompje in aktie is.
Op de onderzijde van het blik is een kleurensticker geplakt met de tekst: "Monopoly 1935-1985 jubileum uitgave." Verder staat er o.a.:

 ".... Deze uitgave is gedeeltelijk een replika van het Parker Brothers spel zoals dat er in 1935 uitzag, zoals de afbeelding op de verpakking en de beroemde speelstukken. Het originele slagschip, de raceauto, hoed, schoen, strijkbout, kruiwagen, hond en vingerhoed zijn speciaal voor deze uitgave in een goudkleurig jasje gehuld. Als extra speelstuk is een locomotief toegevoegd. ...."

Op de binnenzijde van het deksel is een persoonlijk schrijven van Suikeroompje geplakt. Daarin zegt hij o.a.

 "Ach, de charme van deze Monopoly-uitgave doet me denken aan die goede oude tijd toen een eersteklas sigaar nog een dubbeltje kostte en een wandelingetje in de Leidsestraat me het gevoel gaf dat ik de oceaan over kon zwemmen."

Ook de handleiding is zeer luxe uitgevoerd: Het vermeldt in het kort de geschiedenis van het spel en is rijk geïllustreerd met vele uitvoeringen van Monopoly-spellen.
In het blik zit een zwarte, plastic vakverdeling voor zowel de bankbiljetten als de huizen/hotels, dobbelstenen, lopers en de eigendomsbewijzen. Bij het passeren van Start krijgt u f 20.000,-.
Brink en Dorpsstraat zijn in Ons Dorp.
Het stevige bord is in vieren gevouwen. De rugzijde is rood en de speelzijde is blauwgroen.

Het bord is in Frankrijk vervaardigd.

De prijs van dit blik bedroeg in 1985: f 100,-.

 

 

Monopoly Deluxe - 50 jaar.Versie: Monopoly Deluxe - 50 jaar, ref. 0014043
Uitgever: Parker Bros./Clipper Benelux - 1985
Afmetingen van de doos: 25,5 x 51 x 6,5 cm
Het spel:
Ook deze jubileum-uitgave is bijzonder. Op het deksel van deze dikke, blauwe doos staan, onder de rode balk met Monopoly, 2 rijtjes met groene huisjes, waartussen een autootje in een laantje rijdt.
Op de onderkant van de witte binnendoos staat een kleurenfoto van het gehele spel met al zijn componenten en 8 van de 10 vergulde lopers.
Schuin over het middenveld van het bord staat Monopoly in gesloten, zwarte letters in een frame met ronde hoeken. De rugzijde is blauw.
De plastic inlage in de binnendoos is ook blauw en heeft, behalve de 7 vakjes voor de bankbiljetten, nog 4 vakjes en een rand met golvende groeven voor het bewaren van de eigendomsbewijzen van de bank.
Er zijn 10 vergulde lopers en de huizen en hotels zijn van mooi, glanzend hout, doch niet bedrukt.
Het geld bestaat uit Monopoly-bankbiljetten met hoge waarden.

Dit spel was "Made in France."

 

 

De lange doos in jubileum uitgave - 1985.Versie: Standaard -  50 jaar, ref. 010633
Uitgever: Parker Bros./Clipper Benelux - 1985
Afmetingen van de doos: 26 x 51 cm
Het spel:
Voor deze eenvoudiger uitvoering van een 50-jarig-jubileum-uitgave is het spel uit 1982 gebruikt. In tegenstelling tot de vergelijkbare Belgische versie (zie aldaar) staat de opdruk "50 jaar Jubileumeditie" hier in de linker bovenhoek van het deksel (Bij de Belgische versie staat deze opdruk in de rechter bovenhoek.).
Zowel de rugzijde van het bord, als de vakkeninlage zijn rood.
Ook nu zijn de attributen luxer uitgevoerd: De huizen en hotels zijn van mooi, glanzend hout en hebben een dakrand, terwijl de 9 lopers verguld zijn. De extra loper, een locomotief, staat ook op het deksel.
Op de onderkant van de doos staat de zwart/wit foto van de lachende Charles B. Darrow.

 

Kleine doos uit 1985.Versie: Kleine doos, ref. 000156
Uitgever: Parker Brothers - 1985
Afmetingen van de doos: 25,5 x 25,5 cm
Het spel:
Zoals het bord in deze uitvoering op het deksel is afgedrukt is nog niet eerder gebeurd. Omdat er slechts in 2 kleuren is gedrukt komen een aantal plaatjes dus niet overeen met het echte bord. Toch hadden de locomotieven zwart kunnen zijn.

Het 2x gevouwen bord is van slap karton en het speelveld is blauwgroen. De rugzijde is niet bewerkt.
De inlage van de binnendoos is van wit plastic en bevat 5 vakjes.
De Kans- en Algemeen Fonds-kaartjes hebben een resp. blauw en roze loc-suikeroompje-loc-patroon op de achterkant. Op de bankbiljetten staat in de cirkel "Monopoli® - Monopoly® - Monopol®" en "Copyright 1935 by Parker Brothers USA". De lopers zijn plastic pilonnetjes. De plastic huizen en hotels hebben wel een dakrand maar géén schoorsteen. De dobbelstenen zijn rood, met gouden ogen.

Deze spellen werden in Frankrijk gemaakt.

 

De lange standaarddoos, ref. 06951NL.Versie: Standaard, ref. 06951NL892
Uitgever: Parker Bros./Tonka - 1992
Afmetingen van de doos: 26 x 51 cm
Het spel:
Dit spel is vervaardigd in Ierland en heeft dús op de voorzijde van de doos: het stapeltje geld, auto en schoen, enz.. Aan de onderzijde van de doos staat een foto van een vader, moeder, zoon en dochter die (waarschijnlijk) achter een Nederlands bord zitten. 
In de binnendoos zit een slappe, plastic vakinlage voor het bewaren van het geld en de eigendomsbewijzen van de bank.

De rugzijde van het bord is rood, de spelzijde is groen.
Opvallend van deze variant is het feit dat Ons Dorp hier Het Dorp geworden is, waarin de eerste straat  Dorpsstraat heet. (Ook in 1985 en 1995 komt deze verandering voor.) 
De Monopoly-bankbiljetten (47x94 mm) zijn volgens een nieuw ontwerp en hebben geen vermelding van het patent nr. meer. Zij zijn in kleur gedrukt op wit papier (met een rozet in de cirkel) en hebben resp. de waarden: 100 - 500 - 1,000 - 2,000 - 5,000 - 10,000 en 50,000.

De prijs van dit spel bedroeg in mei 1995: f 49,95.

 

De meest complete opstelling van de Franklin Mint editie.Versie: Editie voor Verzamelaars
Uitgever: Franklin Mint - 1992
Afmetingen van het spel: 7,5 x 52,5 x 52,5 cm + voet
Het spel:
Zonder enige overdrijving mag deze uitvoering wel het Spel der Spellen genoemd worden. Het bord is gemaakt van gedistingeerd mahonie-kleurig hout met een verzonken middenveld dat bekleed
is met groen vilt. De opdruk is in goud. Onder het speelveld bevindt zich een schuiflade voor de bankier, waarvan de vakverdeling eveneens bekleed is met groen vilt. Aan deze lade zit een knop die is voorzien van een massief-bronzen Monopoly-munt. Op de andere 3 zijden van het bord is een goudkleurig Monopoly schildje bevestigd.

De ondergrond van de straten heeft dezelfde mahonie kleur als van het hout. Zelfs de handleiding en de "Portefeuille Onroerend Goed" zijn in deze sjieke kleur.
Het is jammer dat men voor dit spel niet de "klassieke waarden" heeft gebruikt. Nu ontvangt u bij het passeren van Start weer f 20.000,- en dat "past" mijns inziens niet.
Er zijn 10 lopers van verguld, massief tin, waaronder een tasje en stormlamp. De architectonisch ontworpen huizen en hotels zijn vormgegoten en resp. verzilverd en verguld.

Ook de bankbiljetten zijn zeer luxe uitgevoerd en speciaal ontworpen voor de Editie voor Verzamelaars. Er is dubbel zo veel geld als gewoonlijk. Waarom eigenlijk?
De rode Kans- en gele Algemeen Fonds-kaartjes zijn allemaal voorzien van de grappige illustraties met Suikeroompje.

De houten voet voor dit spel bevat nog 4 laden, waarop de spelers hun geld en eigendomsbewijzen kunnen bewaren. Tenslotte kan het bord nog afgeschermd worden met een glazen afdekplaat

Het komplete spel kostte in 1993: f 2350,-.
In de zomer-catalogus van1998 biedt Franklin Mint op de Nederlandse markt de Britse- en Duitse Editie aan, alsmede een paar stoelen en een klok, voor de volgende prijzen:

bord f 1450,-.

standaard f 775,-.

glasplaat f 195,-.

Miljonairsstoelen f 695,- per paar.

Monopoly-klok f 495,-.

 

Versie: Monopoly Klassiek,  met certificaat, bar code ref.068454 (3)
Uitgever: Parker/Tonka Corp./Bols - juni 1993
Afmetingen van de doos: 23,5 x 46 cm
Het spel:Bestelkaart aan de hals van een fles Jonge Bols..
Deze heruitgave van de Klassieke variant uit 1985 is voor de BOLS aktie voorzien van een Certificaat dat echter 
niet genummerd
is. 
Op het certificaat staat: Jaar van Uitgifte 1993.
Net als in de replica van 1985 staat ook nu weer het woord Monopoly in witte letters op het middenveld van het bord.

Toch zijn er ook nu weer verschillen:

In het "locomotievenplaatje" met de voorloper van Suikeroompje staat nu niet het uitvoerige registratie-verhaal 
maar de tekst "1933 TONKA Corporation - Alle rechten voorbehouden."

Dit plaatje komt niet voor op de rugzijde van het bord.

Onder de locomotieven op de speelzijde van het bord staat nu "Alle rechten voorbehouden".

Deze uitgave was te bestellen met een bestelkaart, die aan een fles Jonge Bols hing, bij de firma Bols in Nieuw Vennep.

Op de onderzijde van de doos staat nog een kort verhaaltje, maar opvallend is dat daar vermeld wordt dat het spel
"In Ndereland gedistribueerd wordt door Hasbro B.V.-Utrecht"

 

 

 

Reklameschild voor de Gouden Doos uit 1990.Versie: Gouden doos - 60 jaar, ref.44020NL
Uitgever: Parker/Tonka/Hasbro B.V. - 1995
Afmetingen van de doos: 11,5 x 29,8 x 29,8 cm
Het spel:
Deze jubileum uitgave is zowaar nóg fraaier dan "Het Blik" uit 1985.

De goudkleurige doos toont zowel op het deksel als alle zijkanten daarvan én op alle zijkanten van de witte binnendoos de mooie afbeelding van een Diamant, waarover de rode balk loopt met Monopoly en Suikeroompje, op een groene ondergrond. In een wimpel staat "1935 jubileum-editie1995".
Het in vieren gevouwen bord heeft een zwarte rugzijde en een marmer-kleurige speelzijde. Op het speelveld is een sticker geplakt met een nummer uit deze "beperkte oplage".
U ontvangt f 20.000,- bij Start en de Brink en Dorpsstraat liggen weer in Het Dorp. (Zie ook bij 1985 en 1992.)

Op de fraai bedrukte onderzijde van de doos schrijft Hasbro o.a.:

".... Voor het eerst in 60 jaar hebben wij speelbord, geld, eigendomsbewijzen en Algemeen Fonds en Kanskaarten van het Monopoly spel herzien om een vleugje nostalgie toe te voegen aan het klassieke spel uit de jaren dertig. Deze beperkte oplage omvat bovendien een dobbelbeker in de vorm van een hoge hoed van de Monopoly Suikeroom, twee praktische kaarthouders, houten huizen en hotels en een handige tray voor de bank, waarin het fraaie nieuwe geld en de eigendomsbewijzen bewaard kunnen worden. Wij zijn in onze archieven gedoken en kozen voor de pionnen van één van de eerste versies van het spel, geproduceerd in Amerika in 1936 - en voegden daar nog een splinternieuwe pion van de Suikeroom zelf aan toe! - allemaal met een "antieke" bronzen afwerking. ..."

Het spel werd vervaardigd in .... Groot Brittannië.

 

Versie: Monopoly Klassiek,  met certificaat, 1996 (4)
Uitgever: Parker/Tonka/Hasbro -1996
Afmetingen van de doos: 23,5 x 46 cm
Het spel:
Deze uitgave van de Klassieke variant uit 1985 is als het ware een heruitgave van die van de Bols aktie, omdat ook hierbij een Certificaat wordt geleverd.
Deze uitgave was uitsluitend te koop bij de firma Blokker, vanwege hun 60-jarig bestaan?! Toch zijn er ook nu weer verschillen:

Het "Certificaat van echtheid" (dat niet genummerd is) zegt uitdrukkelijk: "Jaar van Uitgifte 1996". Ook wordt het volledige adres van Hasbro te Utrecht vermeld.

De binnendoos heeft een oranje band en er zit géén extra vakje met oranje rand in.

Het plaatje dat op het deksel staat staat ook op de rugzijde van het speelbord.

De prijs bedroeg in augustus 1998 nog f 49,95.

 

 

Standaard editie 14535 uit 1996.Versie: Standaard, ref. 14535NL
Uitgever: Parker/Tonka/Hasbro B.V. - 1996
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,3 x 5,3 cm
van het dubbel gevouwen bord: 25,2 x 25,2 cm
Het spel:
Opvallend aan dit spel zijn de nieuwe afmetingen van de doos. Hasbro laat weten dat dit te maken heeft met de "standaardisatie" van de afmetingen van hun spellen. Hiermee verdwijnt dus de lange doos, die wij tot nu toe steeds "Standaard" hebben genoemd.

Op het deksel staan onder de Monopoly-balk de laatste 5 velden van het bord, met daarop de beide witte dobbelstenen die 3 en 5 aangeven.
In deze nieuwe doos zit één rode, plastic bak met afwijkend gevormde vakjes voor het geld en de eigendomsbewijzen van de bank. Het bord is in vieren gevouwen, zoals in de zg. "kleine doos". De rugzijde is rood, de spelzijde is blauwgroen. Het spel is in Ierland vervaardigd en dús heeft het weer een foto van een lachend gezin op de onderkant staan. Maar het is een ander gezin, in een andere kamer, spelend aan een blauw, niet Nederlands bord. Daarop liggen de mooie Kans- en Algemeen Fonds kaartjes van dit spel. Het geld dat ze gebruiken is met lage waarden, maar dat komt omdat het gebruikte spel van een ander (onbekend) land is. Wél is zichtbaar dat de bankbiljetten nu geen enkele copyright-vermelding meer dragen, terwijl in de bovenzijde van de cirkel een zwarte balk met daarin "Monopoly met Suikeroompje" gedrukt is.
Dorpsstraat en Brink zijn weer in Ons dorp en de kleur van de straten is bruin i.p.v. donker paars.
De 10 lopers zijn van tin (zonder vermelding "made in China") en de huizen en hotels van eenvoudig plastic.

De prijs bedroeg in april 1997: f 54,95.

 

 

DeLuxe variant uit 1996.Versie: DELUXE editie, ref. 14549NL
Uitgever: Parker Bros./Hasbro Inc. - 1996
Afmetingen van de doos: 26,8 x 40,3 x 8,8 cm
van het dubbel gevouwen bord: 25,2 x 25,2 cm
Het spel:
Al weer een prachtige uitgave van "het beroemde gezelschapsspel". De doos heeft dezelfde lengte en breedte maten als die van de "standaard" editie, dit in tegenstelling tot de Amerikaanse Deluxe editie, waarvan de doos nog lang is.
Helaas zijn deze dozen in beide gevallen wat zwak, maar de inhoud is keurig verzorgd: In de doos bevindt zich, behalve het stevige bord (met donkerblauwe rugzijde) een slappe plastic tray met 4 vakken voor de huizen en hotels, maar vooral ook de nog nooit eerder gebruikte "geldbak voor de Bank", een mooi gevormde geld-en-kaartjes-houder van stevig blauw plastic. Zowel deze bak als de 2 losse kaarthouders (voor de Kans en Algemeen Fonds kaartjes) moeten door u zelf worden beplakt met de apart geleverde stickers. De duidelijke kleurenfoto op de onderkant van de doos geeft een heel goed beeld van het geheel.

Het deksel laat deze keer eens de derde zijde van het bord zien, dus de straten van Den Haag en Groningen, waarop al 2 van de 10 goudkleurige lopers op te zien zijn.
De huizen en hotels zijn van mooi glanzend hout. De bankbiljetten zijn hetzelfde als die van de "standaard" editie.
Ook dit spel werd reeds in mei 1996 vervaardigd, terwijl het pas in september 1997 in de verkoop kwam.

De prijs van dit spel bedroeg in september 1997: f 89,95.

 

 

Standaard 00009/104.Versie: Standaard, ref. 090100009/104
              "Het beroemde gezelschapsspel"
Parker/Hasbro, Inc./Hasbro B.V. - 2001
Afmetingen van de doos:
26,8 x 40,3 cm
                     van het bord: 25,2 x 25,2 cm
Het spel:
Parker/Hasbro zijn hun spellen steeds meer wereldwijd aan het standaardiseren (die daardoor m.i. steeds minder interessant voor de verzamelaar worden). Nu hebben de standaardspellen van alle landen het  nummer 9 gekregen, het nummer dat voor de Amerikaanse standaard spellen al vanaf de eerste uitgaven in 1935 wordt gebruikt. 
De uitvoering van dit nieuwe spel kenmerkt zich door:

De afbeelding op het deksel is voorzien van een wat goedkoop aandoende rode rand.

Dat onder de Monopoly-balk de laatste 5 velden van het bord staan, met daarop, behalve een huisje en hotel, de hoed en raceauto ook weer de beide witte dobbelstenen die nu echter 3 en 4 aangeven.(i.p.v.3 en 5).

De perspectivische rode Monopoly-balk, met z'n mooie schaduwwerking en Mr.Monopoly met rode vlinderdasje (tot 2000 werd hij Suikeroompje genoemd), die voorkomt op het deksel, het middenveld van het bord en alle 4 de randen van de binnendoos.

De onderzijde van de doos toont nu niet meer "het lachende gezin" maar vrijwel het hele bord en alle attributen. 

De banker's tray van deze standaard doos is weer rood en heeft de vakjes voor de 7 bankbiljetten en de eigendomsbewijzen die nog bij de bankier aanwezig zijn. Het bord is in vieren gevouwen en past, bij opslag, precies op de banker's tray. De rugzijde van het bord is rood en die van de speelzijde is blauwgroen
Op het bord liggen de Kans-kaartjes met rode rugzijde en ?, zoals gewoonlijk, bij de Start-hoek en de Algemeen Fonds-kaartjes met blauwe rugzijde en schatkist, bij de Vrij-Parkeren-hoek. De kaartjes (56x87 mm) hebben ronde hoeken.
De eigendomskaartjes (56x87 mm) hebben ook ronde hoeken.
De bankbiljetten (52x100 mm) zijn éénzijdig bedrukt. Boven in de cirkel op het biljet is een zwarte band met daarin "MONOPOLY met Mr.Monopoly". Onderin deze cirkel staat met kleine letters "©2001 Hasbro Inc.".  De geldeenheid is Euro (€) en de waarden van de bankbiljetten zijn resp.: 1 - 5 -10 - 20 - 50 - 100 en 500 (ref.100 00009 00C0).
De 10 lopers zijn van lichtmetaal en zijn de overbekende: hoed - schoen - auto - boot - hondje - kruiwagen - ruiter te paard - vingerhoed - strijkijzer en kanon. 
De huisjes en hotels zijn van ondoorzichtig plastic en hebben allemaal een overhangend dak, alsmede een excentrisch geplaatste schoorsteen.
De beide dobbelstenen zijn wit en hebben zwarte ogen.

 


Nieuwe standaard editie 2008.Versie: Standaard, ref. 050800009/104
Uitgever:
Parker/Hasbro, Inc. - 2008
Afmetingen van de doos:
26,9 x 26,9 x 5,2 cm
  van het gevouwen bord: 25,2 x 25,2 cm
Het spel:
De Monopoloog in het Gevang.Zoals uit het bovenstaande blijkt is dit spel al in mei 2008 gemaakt, maar ik heb er pas goed kennis mee gemaakt toen ik op 28 maart 2009 één van de scheidsrechters mocht  zijn op de Nationale Monopolykampioenschappen in het Geldmuseum in Utrecht, waar met déze uitgave gespeeld moest worden.
(De winnaar werd Tim D. Wentel uit Schiedam, de meest linkse speler op nevenstaande foto van "de Monopoloog in het Gevang".)

Vanaf 1996 was de standaard uiitvoering van de doos rechthoekig  In 2008 werd hiermee niet alleen de doos van de standaard editie vierkant, maar er werden meteen een aantal belangrijke veranderingen ingvoerd! 
Het meest opvallend is de 3de dobbelsteen, de rode zg. geluksdobbelsteen, waarmee het spel sneller gemaakt wordt. Met dit interessante, nieuwe fenomeen werden de deelnemers aan het Kampioenschap ook voor het eerst geconfronteerd. Het spel kán overigens ook nog steeds op de "ouderwetse" manier, zonder deze extra dobbelsteen gespeeld worden. 
Op deze dobbelsteen staan de cijfers 1 - 2 en 3, een autobus en Mr.Monopoly (2x). De invloed van deze geluksdobbelsteen is, in samenhang met de 2 witte dobbelstenen: 

1, 2 of 3: tel dit op bij uw worp met de 2 witte dobbelstenen.

Bus: u mag kiezen of of u zich wilt verplaatsen aan de hand van 1 óf beide witte dobbelstenen.

Mr.Monopoly: ga het aantal gegooide ogen van de witte dobbelstenen vooruit en doe wat er op dát veld moet gebeuren.  Vervolgens gaat u naar het eerstvolgende onverkochte eigendom en koopt het óf laat het veilen. Als er geen onverkochte grond meer is, gaat u naar het eerstvolgende eigendom van een andere speler en betaalt daar de huur.

Bij dubbel gooien van de witte dobbelstenen, telt de geluksdobbelsteen niet mee.

Als u in 1 gooi 3x één, twee of drie gooit mag u  naar een veld naar keuze gaan.

Als u naar de gevangenis wordt gestuurd, doet de geluksdobbelsteen niet meer mee.

Andere veranderingen in deze versie t.o.v. de "oude standaard" zijn:

Persoonlijk vind ik het zeer storend dat de aanspreekvorm vanaf deze uitgave JIJ is, waar het voorheen nog netjes U was. Maar dat zal wel een wereldtrend zijn, waaraan niet te ontkomen valt.

De ondertitel van het spel is veranderd. Was dit meer dan 70 jaar lang "Het beroemde gezelschapsspel", voortaan is dat "Het beroemde vastgoedspel voor snelle onderhandelaars!"

Het deksel heeft een geheel nieuw design gekregen, waarin nu centraal een kale, rechthoekige Monopoly-balk staat, waarbóven Mr.Monopoly u de hand reikt. De sierrand van zijn hoed is niet meer wit maar groen en in zijn linkerhand draagt hij nu een staf met M-embleem.

Onder de Monopoly-balk staat nu de Start-hoek van het bord, met daarboven .... inderdaad, wederom de beide witte dobbelstenen, nu 3 en 6 aangevend.

Het onderste deel van het deksel is een witte rand waarin aangegeven wordt dat het hier een Parker-uitvinding betreft van een Familie-spel voor spelers met een leeftijd vanaf 8 jaar en een aantal van 2 tot 8 personen. (Dit zal waarschijnlijk voortaan een standaard presentatie zijn voor alle spellen van Hasbro.)

Op 3 van de randen van het deksel staat de Monopoly-balk, het Parker-logo en de hiervoor genoemde spel-kenmerken, terwijl op de 4de rand o.a. het artikelnummer boven de barcode vermeld wordt, met het Hasbro- én Parker-logo. Bovendien worden hier de adressen van de distributeurs, zowel als hun internet sites, in Nederland en België gegeven.

De eigendomsbewijzen (56x88 mm) zijn wit met een rode hypotheekzijde.

De tekstzijde van de Kans- en Algemeen Fonds-kaartjes (56x88 mm) is wit, hetgeen koud aandoet. Wél is elke tekst geïllustreerd met een leuk plaatje van Mr. Monopoly. De opdrachten zijn nog hetzelfde als de laatste 73 jaar.

Het bundeltje bankbiljetten van dit spel heeft het ref.nr.100000090000-Rebrand. De biljetten zijn in zwart gedrukt op gekleurd papier in de waarden: 1 (wit) - 5 - 10 - 20 - 50 - 100 en 500 Monopoly dollars (symbool: M met 2 horizontale streepjes).

De 8 gebruikelijke lopers zijn tezamen met de dobbelstenen gesealed in een plastic zakje met de tekst "754000090000  C-2822A  MADE IN CHINA".

De holle, plastic huisjes en hotels hebben zowel een schoorsteen als een dakrand.

De spelregels zijn op een speelse wijze, in vakken verdeeld en leuk geïllustreerd, over een langwerpig uitvouwbaar blad verdeeld.

De onderdoos ziet er ook fraai uit: De randen én de banker's tray zijn van dezelfde kleur rood, terwijl de Monopoly-balk daar toch goed op is te onderscheiden. 

Zoals gewoonlijk moet het 2x gevouwen bord óp de banker's tray bewaard worden.

Op de onderkant  staat weer een kleurenplaatje van het bord met een paar attributen, een aanmoediging om snel te gaan spelen en een paar absoluut niets zeggende plaatjes onder de het hoofdje "Maak het helemaal in Monopoly ..."

Opvallend is dat helemaal onder op de achterkant van de doos dezelfde aankondiging staat die we al tegenkwamen op de Wereldeditie uit ditzelfde jaar, t.w.:

Hiermee ben je nog niet uitgespeeld! EA     monopoly.ea.com
Er zijn compleet nieuwe interactieve manieren om met je favoriete speelgoed of spellen te spelen
Binnenkort bij Electronic Arts

MOBILE         iPod         ONLINE           POGO         VIDEOGAMES     

 

 

 

Your comments and/or additional informations will be highly appreciated! Only then this catalogue remains interesting! So please do send a message to:
Uw opmerkingen en/of aanvullingen worden zeer op prijs gesteld! Zo blijft deze catalogus actueel! Neemt u dan ook gaarne contact op met:

albert c. veldhuis
Zoetermeer - The Netherlands
e-mail: worldofmonopoly@gmail.com
(Nederlands,,Deutsch,Français,Magyar)